Online nyhedsmedie platform på Tor Netværket (onion website)

Formålet med dette projekt var at teste muligheden for at oprette en nyhedsmedie platform på Tor Netværket, som de danske politikere, staten, politiet og andre aktører ikke kan lukke ned eller tracke hvor bliver hostet (lokation, IP) og af hvem (administrator).

Før vi går videre så skal det slås fast at hverken Tor Netværket i sig selv eller brugen af Tor Netværket er ulovligt. Det er det man gør som bruger, der eventuelt rummer ulovlige handlinger. “Rammen” (Tor Netværket) er lovlig, mens “indholdet” (online adfærd) er enten lovlig eller ulovlig. Præcis ligesom det er på det almindelige internet. Et eksempel på ulovligt “indhold” på det lovlige Tor Netværket gennemgåes i denne Genstart podcast episode.


Til at host nyhedsmediet brugte jeg en gammel laptop, hvor jeg installerede Ubuntu på og dernæst installerede en webserver med en gateway til Tor Netværket. Hvis du vil gøre mig kunsten efter, så læs hvordan du gør i blogindlægget Kom online med en hjemmeside på Tor Netværket.

I webserveren installerede jeg først en standard WordPress installation med en forside og en blog til nyhedsformidling:

Og dernæst en standard NextCloud til deling af dokumenter o.l. i en undermappe:


Delingen af den lange onion adresse (54 tal og bogstaver + .onion) var den største udfordring. I det øjeblik jeg tilføjede min onion adresse til en Facebook eller Twitter profil, så blev jeg mødt af et “sikkerhedstjek” som jeg aldrig kom igennem. Derfor oprettede jeg en Keybase profil til deling af min onion adresse.

Her bliver min profil vist Keybase appen:

Og her i en browser med adressen keybase.io/darkresearchdk:


Som kommunikationsplatform valgte jeg det decentraliserede kommunikationsnetværk Matrix, hvor al kommunkation er end-to-end krypteret og hvor det er muligt at oprette en anonym profil (uden oplysning af navn, e-mail og mobiltelefonnummer).


Når jeg foretog research på forskellige hjemmesider og sociale medier, så benyttede jeg den fri udgave af ProtonVPN med mulighed for at benytte servere i Holland, Japan og USA. Jeg foretrak at benytte USA, da de diverse services og hjemmesider på internettet så ikke var på hollandsk eller japansk.

For at undgå at jeg glemte at slå VPN til, så benyttede jeg udelukkende browseren Brave til research og med denne startside:

Startsiden var en simpel HTML side:

Og VPN styrede jeg med et script i et terminal vindue. Til Windows og Mac findes der en brugevenlig klient til ProtonVPN, men ikke til Linux.

Webserveren kan for i øvrigt fint gå online selv om der bruges en VPN til host maskinen. I hvert fald med ProtonVPN. Det kan dog være nødvendigt at genstarte Tor gateway med terminal kommandoen sudo service tor restart efter at forbindelsen til VPN er oprettet.